Najnovije

4. generacija iPada prošla je kroz naše ruke [RECENZIJA]

Apple je u ožujku 2012. godine predstavio iPad 3. generacije, nazvan "The new iPad". Nakon 7 mjeseci, predstavili su nadogradnju iPada 3, nazvan "iPad with Retina". Što se razlikuje između ova dva modela? Dosta brži procesor i novi dock connector, nazvan Lighting. Pretpostavljate, kupci iPada 3. generacije osjećali su se pomalo "glupo" kad je Apple nakon samo 7 mjeseci predstavio novi iPad. Sve prednosti i mane ovog uređaja možete pročitati u nastavku teksta. 

Osnovne karakteristike: 

Da ne duljim, specifikacije uređaja su sljedeće:

 • dvojezgreni A6X procesor takta 1,3 GHz
 • 9,7″ Retina zaslon
 • 1 GB RAM memorije
 • 5 MP iSight kamera
 • LTE podrška (ovisno o modelu)
 • 16/32/64 GB memorije
 • novi Lighting dock konektor

Prednosti:

 • odličan zaslon 
 • brzina i fluidnost
 • novi Lighting dock konektor
 • nadogradnje dolaze na vrijeme

Mane:

 • cijena
 • nedostupnost LTE-a u Hrvatskoj (za sada)
 • nema utora za microSD kartice

Uređaj dolazi s predinstaliranim iOS-om 6 kojeg je Apple izbacio zajedno s iPhoneom 5. Nema puno razlike između iOS-a 5 i 6, osim kontroverznih Apple Mapa koje su poznate po svojoj ne kvaliteti. Što se samog OS-a tiče, on je kao i u prijašnjim verzijama veoma brz i fluidan, što nije slučaj s nekim Android tabletima. Apple je iOS prilagodio za svaki svoj uređaj te je zato iOS brz.

Dizajn i ergonomija:

Dizajn iPad-a se dosta razlikuje od iPhone dizajna. iPad ima jako zaobljene rubove. S prednje strane dominira 9,7" Retina zaslon. Ispod njega nalazi se home tipka, a iznad FaceTime HD kamera za video pozive. Sa stražnje strane dominira crni Apple logo. Pri dnu stražnje strane nalazi se natpis "iPad". S lijeve strane nalazi se solidan zvučnik. Na donjem bridu nalazi se novi 8-pinski Lighting dock konektor pomoću kojeg punite iPad te ga sinkronizirate s računalom. 

Na gornjem bridu uređaja nalazi se tipka za zaključavanje uređaja, mikrofon te 3,5 mm utor za slušalice. Ovaj model ima i 3G/LTE modul što rezultira crnim "dijelom" na stražnjoj strani. 

Uređaj je malčice deblji nego iPad 2, te teži za 60 grama. Naviknete se na njegovu "robusnost" nakon samo nekoliko dana korištenja. Da se razumijemo, uređaj je nemoguće koristiti jednom rukom, osim ako ga polegnete na stol ili stavite u nagnut položaj pomoću smart covera. 

Retina zaslon:

O Retina zaslonu nemamo ništa puno za reći. Sada gotovo svi Apple-ovi uređaji imaju ovaj zaslon koji se pomalo pretvara u jako dobar marketinški trik. Rezolucija premašuje full HD te iznosi 2048×1536 piksela što rezultira sa 264 ppi. 

Što se odaziva zaslona tiče, tu nema problema. Uređaj će glatko odraditi sve što mu naredite. Također su podržane geste sa više prstiju, pomoću kojih glatko prelazite između aplikacija, zatvarate ih te otvarate multitasking. 

Sučelje uređaja:

iPad 4. generacije dolazi s predinstaliranim iOS-om 6. iOS 6 i iOS 5 nemaju puno razlika, osim par novih funkcija, iako neke nisu baš pohvalne, poput Apple Maps-a. 

Homescreen na iPadu jako je sličan onome na iPhoneu, osim što su na iPad-u ikone veće te je veći razmak između njih. Uređaj je moguće koristiti u bilo kojem položaju zaslona, pa čak i naopako. U dock na dnu zaslona moguće je smjestiti maksimalno 6 najkorištenijih aplikacija po vašem izboru. 

Od iOS-a 5 na svim Appleovim uređajima prisutan je notification centar te ne trebate biti pretjerano pametni da biste shvatili da je notification centar posuđen s Androida. Na iPhoneu je Apple omogućio razne widgete koje možete ubaciti u NC, ali na iPad-u to baš i nije slučaj, jer iPad nema aplikaciju za vrijeme i burze. Zašto je to tako, ostaje misterij.

Iako je iPad skuplji od drugih tableta, isplativiji je upravo zbog iOS-a jer ćete od Applea redovito dobivati updateove, što nije slučaj kod Android uređaja. 

Treba spomenuti i Siri, virtualnog asistenta, koji je od sada dostupan na svim najnovijim Appleovim uređajima.  

Predinstalirane aplikacije:
Kalendar aplikacija dosta se razlikuje od one na iPhoneu, koja je, možemo reći, malo bezvezna. Ova na iPadu je totalna suprotnost. Ima lijep dizajn te je veoma pregledna, što nije slučaj na iPhoneu. Možete pregledavati kalendar kroz dan, tjedan, mjesec, godinu i popis. 
App Store je totalno redizajniran u odnosu na iOS 5. Sučelje App Storea sada je puno ljepše i preglednije nego prije. Sada se ističe dio u vrhu ekrana u kojem se rotiraju najpopularnije igre i aplikacije u App Storeu. Također, unutar kategorija postoje i potkategorije za još lakše pronalaženje traženih igara i aplikacija. Treba još napomenuti da sada možete update-ati sve free aplikacije bez da upisujete lozinku za svoj Apple ID, što je jako pohvalno za Apple.
Game Centar je novitet koji postoji još od iOS-a 5. Game Centar je, možemo reći, Appleova "gamerska" društvena mreža pomoću koje možete igrati igre protiv prijatelja, družiti se s njim te se hvaliti rezultatima u igrama. Odlična stvar za gubljenje vremena.
Kao predinstalirani browser nameće se Safari, koji je prisutan i na Apple-ovim računalima. Browser sam po sebi nije loš, ali treba mu još dorade. Toplo preporučam preuzimanje boljeg browsera poput Chrome-a, koji ima i speed dial opciju.

Mogli bismo pisati o još puno aplikacija na iPadu, ali gdje bi to sve stalo? Ukoliko vas nešto dodatno zanima, slobodno nam se obratite u komentarima za više informacija.  

Trajanje baterije i povezivanje:

Apple obećava do 10 sati trajanja baterije. Ta brojka nije toliko precizna, ali nije ni daleko od toga. Ovisno o vremenu korištenja, baterija vam može trajati od jedan do čak nekoliko dana, sve ovisi o tome koliko često koristite uređaj. 

Što se povezivosti tiče, postoje dvije varijante, tj. 2 modela. Onaj jeftiniji, Wi-Fi only ima samo Wi-Fi modul za povezivanje. Ako ne putujete često ovo je idealan model za vas. Kod iPad-a Bluetooth ima smisla, za razliku od iPhonea. 

Za iPad postoji puno raznih dodataka poput prijenosnih tipkovnica, koji koriste Bluetooth za povezivanje s iPad-om. Onaj skuplji, Wi-Fi + LTE model ima i podršku za ubacivanje microSIM podatkovne kartice. Kod nas i T-Mobile i Vip u ponudi imaju ovakve kartice tako da vam neće trebati puno vremena da nabavite ovakvu karticu. iPad kod nas još uvijek nije podržan za korištenje LTE-a, ali to će se vrlo brzo promijeniti.

Kamera:

Kameru u ovoj recenziji ne želim puno spominjati. Ljudi koji fotografiraju ili snimaju video tabletom izgledaju pomalo čudno. Treba samo spomenuti da kamera ima 5 MP. Važnija je ona prednja za video pozive i poziranje s frendovima te ona iznosi 1,3 MP i snima 720p video. 

Zaključak:

Napokon smo stigli i do zaključka. Moram reći, iPad je odličan uređaj, ali nemojte kupovati ovaj uređaj ukoliko ga nemate potrebe za ovakvim uređajem, što vaš autor ima. Ako želite ovaj uređaj, a ne možete si priuštiti model s LTE-om, ona Wi-Fi verzija bit će vam dovoljna jer sa svog smartphonea si možete dijeliti internet vezu na iPad. 

Kako god, uređaj je definitivno isplativ ako imate potrebe za nečim ovakvim. Sve ostalo što vas zanima slobodno pitajte u komentarima 🙂

Recenzija by S.B.

Click to comment

Odgovori

To Top