Najnovije

LG Optimus L7 – iz pera social media frikice [RECENZIJA]

LG Optimus L7 predstavljen je u ožujku ove godine na World Mobile konferenciji, a dostupan je od sedmog mjeseca ove godine. Zaslonom 4.3. inch-a, bio je najveći u L seriji, dok ga nije pretekao nasljednik L9 s 4.7 incha.

Karakteristike

Dimenzije uređaja: 125.5 x 67 x 8.7 mm
Masa: 122g
Zaslon: 4.3 inch
Procesor: 1 GHz Cortex-A5
Grafički procesor: Adreno 200
RAM: 512 MB
Unutarnja  memorija: 2.72 GB dostupno korisniku od ukupno 4 GB
Kamera: 5MP, autofokus LED bljeskalica
OS: Android, v4.0.3 (Ice Cream Sandwich)
Baterija: Li-Ion 1700 mAh

Dizajn i kućište

Kućište je izrađeno od plastike. Zaslonom od 4.3 incha, uređaj je prilično velik i povremeno nezgrapan za manju ruku. Izgledom je vrlo elegantan.Odmah iznad zaslona, na prednjoj strani smještena je video call kamera. Tipka home, smještena na dnu prednje strane i potpuno je u ravnini sa zaslonom. Tu se nalaze još dvije kapacitivne tipke, back i izbornik. 

Stražnja strana uređaja nije glatke površine, već ima finu teksturu. Kamera 5MP nalazi se na vrhu stražnjeg dijela uređaja. Zvučnik je smješten u donjem stražnjem lijevom kutu. Tipka za volumen decentno je smještena na lijevoj bočnoj strani uređaja, dok je desna strana prazna. Na vrhu uređaja smješteni su Lock/Power tipka i utor za slušalice. Utor za microUSB nalazi se na donjem dijelu uređaja, kao i mikrofon.

Zaslon

Zaslonom od 4.3 incha, L7 nije navjeći, ali je zasigurno impozantan. Istini za volju, zaslon je ono što me oduševilo kod ovog smathphonea. Velik je i pregledan, te kao takav omogućuje ugodno i lako korištenje i rukovanje. Kontrast zaslona je solidan, kao i preciznost. Sadržaj na zaslonu je lako čitljiv na unutarnjem kao i na vanjskom svijetlu.

Broj početnih zaslona je pet. Na vrhu zaslona smještena je statusna traka, koja sadrži standardne obavijesti, a povlačenjem prema dolje, otvaraju se prečaci prema najvažnijim postavkama, koje možete urediti po volji. 

Na statusnoj traci ujedno je smješten i prečac za QuickMemo aplikaciju. Qucik Memo je aplikacija koja vam omogućuje nekoliko stvari. Brzo pisanje prstom, te screenshot. Možete zabilježiti bilo što na ekranu i odmah editirati za brzo naznačivanje pomoću pisanja prstom.Sadržaj možete, kada ste ga screenshootali i editirali na brzinu, poslati porukom, emailom, objaviti na društvenim mrežama, editirati u aplikaciji Bilješke i slično. Sve QuickMemo slike se spremaju u Galeriju. 

QuickMemo aplikacija se nalazi samo na statusnoj traci i nije joj moguće pristupiti drugdje kroz izbornik.

Surfanje i pregledavanje sadržaja na ovom smartphoneu je ugodno, naravno zbog velikog zaslona. Moguće je otvoriti do 4 kartice u pregledniku.

Operativni sustav i performanse

L7 pogonjen je Androidom 4.0.3 Ice Cream Sandwich. Većih problema u pokretanju aplikacija i učitavanju web stranica nema, osim što se povremeno zna desiti „zapinjanje“ prilikom učitavanja težih web stranica. No obzirom da uređaj radi s jednojezgrenim procesorom 1Gh i s 512 MB RAM-a, to je praktički zanemarivo.Samo listanje zaslona i izbornika, teče solidno brzo.

Multimedia

Uređaj sve slike sprema u Galeriju i arhivira ih po albumima. Albume je moguće editirati, kao i pojedine slike, te su dostupne razne opcije za editiranje fotografija. 

Kamera od 5MP i s LED bljeskalicom, je možda slabija točka na ovom uređaju. Pri vanjskom svijetlu, daje solidne fotografije, no prilikom lošijih svjetlosnih uvjeta, teže ćete postići dobru fotku.

Bljeskalica nije dostupna na samom sučelju aplikacije, već ju je potrebno dodatno tražiti u postavkama kamere.Video zapise moguće je spremati samo u VGA formatu. Reprodukcija videa moguća je pomoću posebne aplikacija, a obzirom na zaslon od 4.3 incha, gledanje videa je ugodno. No ako se prisjetimo da uređaj radi na jednojezgrenom procesoru, gledanje videa veće rezolucije nije preporučljivo.

Baterija

1700 mAh baterija u ovom uređaju, prilikom konstantnog surfanja, slanja poruka, mailova i ažuriranja društvenih mreža i učestalih razgovora izdrži nešto manje od jednog dana.

Zaključak

Brzinom i fluidnošću uređaj je više nego zadovoljio, tim više što radi na jednojezgrenom procesoru. Zaslonom od 4.3 incha idealan je za surfanje, praćenje društvenih mreža tj. općenito za jedno aktivno korištenje svih komunikacijskih medija. Meni osobno kao nekome kome je najbitnije pretraživanje informacija, konstantna prisutnost na svim društvenim mrežama i komunikacija u svakom trenutku, sasvim je dobro legao. Kamera i video zapisi nisu od neke posebne kvalitete, no ako vam to, kao i meni nije od krucijalne važnosti, uređaj je idealan za vas.

Uređaj ustupio: Media Val
Recenziju napisala: Ana Bavčević

Click to comment

Odgovori

To Top