Najnovije

Testirali smo HTC One X – jedan od najboljih smartphonea današnjice [RECENZIJA]

One X je "flagship" telefon iz HTC-a predstavljen na MWC-u u Barceloni u ožujku ove godine. HTC je uvijek imao odlične smartphoneove, prisjetimo se samo Desirea, Sensationa i drugih. Danas se HTC nalazi u velikim problemima, jer prodaja njihovih uređaja jako opada, te stanje više nije idilično kao nekad. Razlog ovome meni je nepoznat, jer HTC je uvijek radio odlične Android uređaje, te se to nije promjenilo do dana današnjeg, a smatram da se neće ni u budućnosti mijenjati. 

Uređaj se prema specifikacijama može smjestiti u sam vrh ponude uređaja s Androidom. 

Specifikacije uređaja

– Dimenzije: 134.4 x 69.9 x 8.9 mm
– Masa: 130 grama
– Zaslon: 4,7” IPS LCD2, 720p, Gorilla glass, 312 ppi
– Procesor: 4-jezgreni Cortex-A9, NVIDIA Tegra 3 (4-PLUS-1) čipset
– Grafički procesor: ULP GeForce 2
– RAM: 1 GB
– Interna memorija: 32 GB (26 GB dostupno korisniku)
– Kamera: 8 MP, autofokus, LED bljeskalica

Prednosti:

-veliki zaslon s odličnom kvalitetom prikaza
-25 GB prostora na Dropboxu koje dobivate prilikom kupnje uređaja
-fluidnost sučelja (puno bolja nego na drugim Android uređajima)
-HTC Sense je odlična dorada sučelja, poboljšava iskustvo korištenja Android uređaja

Dizajn i ergonomija:

– Video kamera: Full HD 1080p, mogućnost fotografiranja za vrijeme rada video kamere
– Prednja kamera: 1,3 MP, 720p
– MLH utor: (USB, HDMI, TV out)
– DLNA povezivost
– FM Radio s RDS-om
– Bluetooth 4.0
– Baterija: 1800 mAh
– Operativni sustav: Android 4.0 Ice Cream Sandwich
– Nadogradnja sučelja: HTC Sense 4.1

Nedostaci:

-microSIM (iako ovo možemo navesti i kao prednost)
-ne podržava microSD kartice
-nije moguće izvaditi bateriju (osim ako uređaj odnesete u servis)

One X je jedan od najvećih Android smartphona, uz Samsungov Galaxy S3, LG-ev Nexus 4, i naravno, Note 2. Nebih ga preporučio ljudima s malim rukaka, osobito pripadnicama ženskog roda. Naravno, postoje iznimke, kojima nije problem koristiti ovog 4,7" diva. 

Meni je osobno trebalo nekoliko dana da se priviknem na veličinu uređaja, jer osobno koristim iPhone 4S, koji je za 1.2" manji, što je je jako puno. Veliki plus za ovaj uređaj je njegova masa, jer je osjetno lakši od svojih prethodnika, ali i konkurencije. Blago je zakrivljen, što jako pogoduje njegovoj prilagođenosti vašoj ruci. 

Kod dizajna se dogodio velik napredak, možda najveći za HTC u poslijednje 2 godine. Uređaj je zapakiran u "unibody" kučište, koje je izrađeno od polikarbonata, te daje puno bolji dojam od Galaxy-a S3, koji je izrađen od plastike. Još bolji dojam daje činjenica da kučište nije obojeno, nego je izrađeno od jednobojne mase polikarbonata. Osim što kučište izgleda ljepše, također je i čvršće. Možemo reći da je One X prvi HTC-ov uređaj koji se može pohvaliti kompromisom čvrstoće i prihvatljive mase. 

Razmišljete o kupnji ovog uređaja i brine vas boja. Iskreno, nemate o čemu razmišljati. One X u bijeloj boji je idealan za bilo koga, jer je puno ljepši od "običnog" crnog modela. S bijelim modelom ćete se isticati, što nije slučaj sa crnim. Vidi se da su dizajneri puno radili da bi usavršili dizajn ovog uređaja. 

Bio sam malo skeptičan oko izbočene kamere na stražnjoj strani uređaja, ali se i taj dio odlično uklopio u pozadinu. Također, i microSIM utor je odlično odrađen, potpuno minimalistički, te nećete ni primjetiti da se nalazi na gornjem bridu uređaja. Na gornjem bridu se još nalazi i tipka za zaključavanje, iako bi bilo bolje da se nalazi na lijevom ili desnom bridu uređaja, jer bi bilo praktičnije. Tu je i 3.5 mm utor za slušalice. 

Zaslon:

One X dolazi s IPS LCD2 zaslonom, koji pokazuje puno bolju kvalitetu nego prva geleracija LCD zaslona. Zaslon je toliko dobro izveden da vam se čini da ikone doslovno plutaju po zaslonu. 

HD rezolucija od 1280×720 točaka na dijagonali od 4,7" daje gustoću od 312 ppi te se zbog toga zaslon ovog uređaja svrstava u sam vrh ponude. Za razliku od AMOLED zaslona, na LCD2 zaslonu su tonovi boja malo svijetliji i blještaviji. Usporedno s nekim 4,5" uređajima, One X ima puno veću površinu zaslona, te tad dolazimo do problema. Naime, u aplikacijama se stalno prikazuje traka koja oduzima dobar dio zaslona. Kad je traka aktivna, dijagonala zaslona se "smanjuje" na nekih 4,5". 

Android 4.0.4 i Sense 4.1:

Android Ice Cream Sandwich Google je predstavio prije godinu dana, te bi bilo vrijeme da stigne Jelly Bean nadogradnja. Navodno je već u nekim azijskim zemljama nadogradnja pojavila, i to službeno od HTC-a. Naravno, do nadogradnje za Hrvatsku ćemo morati još malo pričekati.

ICS na HTC-u je dosta izmjenjen usporedno s izvornim Googleovim Androidom. HTC-ovo sučelje Sense je, bar prema mom mišljenju, puno bolji od ostalih sučelja drugih proizvođača. HTC nije poštovao Googleovo novo pravilo da funkcijske tipke na uređaju budu virtualne. HTC je u One X ugradio kapacititivne tipke, koje, prema mom mišljenju, rade puno bolje nego virtualne. 
Kad upalite uređaj, pojavljuje vam se klasični HTC-ov lockscreen s prstenom za otključavanje. Na locksreenu se prikazuju i prečaci koji vam se nalaze u docku. 

Sense ima svoje predosti i mane…najveća mana je vjerojatno App Launcher, koji je mogao biti odrađen i bolje. Najbolja stvar na Senseu je definitivno predivni HTC-ov sat, te to što na lockscreenu možete odabrati i jedan "widget" po želji. Primjerice, možete odabrati vremensku prognozu pa će vam se pojaviti animacija i ta prognoza i sve je to odlično upakirano. (slika gore lijevo)

Performanse:
One X općenito ima odlične performanse, ali to je nepotrebno. Još uvijek ne postoje Android aplikacije koje bi iskoristile performanse četverojezgrenih procesora, te je on nepotreban. Svaki napredni smartphone zadovoljio bi se s malo jačim dvojezgrenim procesorom. Što se tiće fluidnosti, tu nemamo što prigovoriti. Postoji malo zastajkivanje pri otvaranju task switchera ali to ćemo zanemariti. 

Multimedia:

HTC je glazbeni player dosta poboljšao te dodao neke nove funkcije. Kad uđete u "Glazbu", možete pogledati što sve od glazbe imate na svom uređaju, možete koristiti SoundHound (nešto kao Shazam) te možete slušati radio. One X je Beats Audio certificiran pa je zvuk poboljšan u odnosu na prethodne modele. Iako je Beats Audio prisutan, uz uređaj se isporučuju obične slušalice koje daju solidan, zadovoljavajuć zvuk. 

Pregledavanje fotografija je dosta pojednostavljeno jer kad scrollate između fotografija one se smanje te odaberete onu koju želite pogledati. Aplikacija Fotoaparat je malo unaprijeđena, jer možete slikavati s različitim efektima, ali ništa spektakularno. 

Što se kvalitete slika tiče, one su odlične, svakako na razini jednog high-end smartphonea…Najbolje bi bilo da pogledate sami:
Baterija:
Ovdje nemamo puno za reći, dovoljno je spomenuti da je uz standardni 3G/Wi-Fi, automatsku sinkronizaciju podataka i poneku igru baterija nam je izdržala cijeli dan. Kad je uređaj krenuo u prodaju, trajanje baterije bilo je dosta ispod očekivanja, te je HTC izdao update, za koji su rekli da nije update za bateriju, a na kraju je taj update poboljšao trajanje baterije. 

Zaključak:
Ovaj 4,7" div definitivno je najbolji uređaj u ovoj kategoriji (meni osobno bolji od S3-a i sličnih) te je najisplativiji za vas. Iako će zvučati glupo, četverojezgreni procesor mu nije potreban, te mislim da bi on i sa dvojezgrenim procesorom sve zadatke obavljao bz problema. Ako vam je One X prevelik, bilo bi dobro da pogledate HTC One S, 4,3" mlađi brat One X-a, koji je i malo jeftiniji. Cijena nije mala, 5000kn, ali predpostavimo da ćete uređaj uzeti na neku tarifu, kod Vipa, T-mobilea ili Tele2. 

Uređaj ustupili: PR agencija Premisa 
Recenziju napisao: Sven Bradić

Click to comment

Odgovori

To Top