Najnovije

[GIGA Lab] Testirali smo Sony Xperiu U [RECENZIJA]

Napokon! Stiglao nam je još jedan član iz Sonyeve obitelji Xperia. Ovaj puta radi se o modelu Xperia U, koji nas je osvojio svojim karakteristikama, a ponajviše dizajnom. Nakon što smo napisali recenziju za Xperiu S, do sada najjači smartphone iz Sonya, odlučili smo se testirati i ovaj model, a tko zna, možda se odlučimo i za Xperiu P. No jedno je sigurno, Xperia T definitivno je sljedeća na listi.
Sadržaj pakiranja

Sam uređaj dolazi u jednoj tankoj kutijici, što je na prvi pogled veoma neobično. Kutijica je dosta lagana, a u njoj smo pronašli par stvarčica koje dolaze u svakom pakiranju. Dakle, to su…
– adapter za napajanje
– USB kabel
– Sony slušalice
– krpica za čišćenje uređaja
– uputstvo
– utor za nanoSIM karticu
– zaštitna folija
– 2 nastavka za masku (žuta i bijela boja)

Osnovne karakteristike uređaja

– Dimenzije uređaja: 112 x 54 x 12 mm
– Masa: 110 grama
– Zaslon: 3,5” LED-backlit rezolucije 480 x 854 piksela
– Procesor: Dvojezgreni Cortex A9 takta – 1 GHz
– Grafički procesor: 400MP
– Radna memorija (RAM): 512 MB
– Interna memorija: 4 GB
– Kamera: 5 MP
– OS: Android 2.3
– FM radio
– Baterija: 1320 mAh

Dizajn i ergonomija

Ovaj uređaj definitivno nije baš malen, isto kao i njegov brat Xperia S. Ima zaslon od 3,5", što ga je smjestilo odmah ispod S modela koji se čini najboljim iz Xperia obitelji. Dizajn je sličan dizajnu ostalih Xperia. Ispod zaslona nalaze se tri tipke, to su return tipka za povratak, home tipka za vračanje na početni zaslon, te list tipka koja nam otkriva mogućnosti otvorene aplikacije. 

Ispod tipki nalazi se od plexi plastike napravljeno kazalo na kojem su simbolima označene funkcije tipki iznad, plastika ujedno i svijetli kod punjenja uređaja i još nekih sličnih notifikacija. Iznad zaslona smješten je mjerač svjetlosti, pored njega zvučnik ispod kojeg se nalazi SONY-ev logo, te 1,2 megakpikselna kamera. 
Na vrhu desne bočne strane smještena je Power ON/OFF tipka koja ujedno služi i za snimanje screenshoota na uređaju te paljenje i gašenje istog. Ispod, na sredini, nalazi se tipka za stišavanje i pojačavanje zvuka kod slušanje glazbe, te za zumiranje kod fotografiranja. Skroz na dnu nalazi se tipka za fotografiranje, koja iznimno služi sa "okidanje" fotke.
 
Uređaj zaista lijepo leži u ruci, a na dnu uređaja ovaj nastavak se može promijeniti, tj. zamijeniti istim nastavkom neke druge boje, a u paketu su nam stigla 2 nastavka žute i bijele boje.
Kamera

Nešto slabija od kamere na S modelu, Xperia U se ne može baš pohvaliti jačinom svoje kamere. No ipak, fotke su kvalitetne i kod uvjetima s manje svijetla. Aplikacija je standardna, kao i kod ostalih Android uređaja, te posjeduje gotovo identične opcije. 
Baterija

Trajanje baterije je samo jedna od mana ovog uređaja. Naime, baterija u stand by načinu rada traje 2 dana, a ako uključimo i stalan Bluetooth, WiFi i 3G baterija drži gotovo 1 dan.

Zaključak

Možemo reći da je Xperia U oslabljena verzija Xperie S. Osim što je odličan smartphone koji zaista daje odličan omjer uloženog i dobivenog, spada u cjenovni rang kao i većina smartphonea ovog tipa, pa ćete Xperiu U moći pronaći po cijeni od cca. 2.300kn. Kada bismo ga rangirali po jačini u Xperia obitelji, Xperia U nosila bi titulu 2. najboljeg smartphonea.

Naša ocjena: 8/10

Uređaj ustupio: Sony Mobile HR
Recenzija: V.G.

Click to comment

Odgovori

To Top