Najnovije

[GIGA Lab] Istražili smo Sony Xperiu S “od A do Ž” [RECENZIJA]

Sony Xperia S je prvi smartphone koji je nastao nakon što je Sony otkupio Erricssonov dio u toj tvrtci te se "rebrandirao" u Sony Mobile Entertaiment. Iako je model koji je predstavljen početkom godine, odabrali smo ga za recenziju jer je to trenutno najjači Sony-ev smartphone u Hrvatskoj. 

Možda neće izravno konkurirati četverojezgrenim divovima poput HTC One X-a, Galaxya S3 (kojeg smo također recenzirali), te LG-evog Optimusa 4XHD, ali daje odličan omjer uloženog i dobivenog, a i znamo da je hardver bitna stavka, ali nije i najbitnija.

Sadržaj pakiranja:

Uređaj dolazi u kockastoj tankoj kutiji, što je karakteristično za sve Xperia smartphonove iz NTX serije. Dolazi s adapterom za punjenje, sync kabelom, in-ear slušalicama, a budući da ima podršku za NFC, dobivate i 2 komada Xperia SmartTags-a. Iako uređaj ima podršku za HDMI, taj kabel je ostao izostavljen u pakiranju. 
Kod nas je bio testni primjerak pa nažalost nismo dobili priliku da isprobamo SmartTags i slušalice.
Sve je to super, ali postoji jedna mala zamjerka. Naime, adapter nije Sony, nego Sony Erricson. Izgleda da je Sony odlučio potrošiti zalihe starih punjača, a tek nakon što ih potroši krenuo u proizvodnju novih.

Osnovne karakteristike:

– Dimenzije: 128 x 64 x 10.6 mm
– Masa: 144 grama
– Zaslon: 4,3” LCD 1280 x 720, Sony Bravia Engine
– Procesor: 2-jezgreni Snapdragon, 1,5 GHz
– Grafika: Adeno 220 GPU
– RAM: 1 GB
– Interna memorija: 32 GB
– Operativni sustav: Android 4.0.4 Ice Cream Sandwich (originalno je dolazio s Gingerbreadom 2.3.7)
– Kamera: 12 MP
– Video kamera: 1080p, 30 fps, kontinuirani autofokus
– HDMI utor
– DLNA povezivost
– FM radio s RDS-om
– Baterija: 1750 mAh 

Plus
+ 720p ekran i Sony Mobile Bravia enginge
+ 12 megapikselna kamera s Exmor R senzorom
+ microHDMI izlaz (jer neki uređaju uopće nemaju podršku)

Minus
– nedostatak utora za memorijske kartice
– micro-SIM (zato što se standardi stalno mijenjaju)
– izostanak MHL tehnologije koja objedinjuje microUSB i HDMI u jedan priključak

Dizajn i egronomija:

Ovo definitivno nije malen uređaj. Ima 4,3" zaslon, koji prekriva većinu prednje površine uređaja. Iznad zaslona smješteni su zvučnik (za pozive), Sony logo te kameru za videopozive. Ispod zaslona su smještene kapacitivne tipke, a ispod njih je urezan Xperia logo te jedan zanimljivi dizajnerski dodatak. Traka koja se nalazi ispod tipki prikazuje koje su njihove funkcije, a zanimljivo je to što je prozirna i svijetli.

Na gornjem bridu s lijeve strane nalazi se lock/power off tipka, a začuđujuće, odmah do nje se nalazi i 3,5 milimetarski utor za slušalice. Izgleda čudno, ali naviknete se za 2-3 dana. Na lijevom bridu se nalazi samo microUSB utor koji je prekriven "kapicom". Na desnom bridu je smješten miniHDMI utor, volume up/down tipke te tipka za fotografiranje. 

Uređaj lijepo leži u ruci, ali ga nebih preporučio ljudima s manjom rukom (žene). Meni osobno nije problem koristiti veće uređaje jer imam veliku šaku, pa ovaj uređaj bez problema mogu koristiti jednom rukom. Egronomski je lijepo odrađen, zaobljeni rubovi daju eleganciju i daju "wow" efekt kad prvi put uzmete uređaj u ruke.  (Kliknite na sliku da biste je pogledali u punoj veličini)

Zaslon:

Xperia S je jedan od prvih smartphonea koji dolaze s HD zaslonom (720p). Budući da je sve to smješteno u 4,3" zaslon, dobivamo zaslon s najvećom gustoćom na tržištu (oko 340 ppi). U konkurenciji su još i iPhone 5 te Lumia 920. 
Prikaz je definitivno najbolji koji je moguće dobiti na smartphoneu. Za ovakvu kvalitetu prikaza pobrinula se Bravia Engine tehnologija. Iako LCD zasloni nisu na razini Super AMOLED-a, ovaj na Xperiji S je zaista impresivan. 

Performanse i OS:

Iako je uređaj originalno dolazio s Androidom u verziji 2.3.7 (Gingerbread), ja se neću doticati te teme jer sam uređaj na testiranje dobio s Androidom 4.0.4 (Ice Cream Sandwich). Uređaj me pomalo iznenadio jer sam očekivao da će se javljati "zapinjanja" pri scrollanju, koja su standarna kod nekih neoptimiziranih Android uređaja, ali toga na Xperiji S nije bilo. Sony je Android doradio svojim Timescape UI korisnisničkim sučeljem koje je estetski oku ugodno. Tu su također i neki Sonyevi widgeti, primjerice, onaj za vrijeme, koji mi se svidio zbog jednostavnosti, ali i lijepe animacije kad kliknete na njega. Standardno dolazi i widget za off/on raznih stvari, kao što su Wi-Fi, Data, Bluetooth, NFC itd…
Dvojezgerni procesor dobro obavlja posao te nisam nailazio na neke posebne probleme.

Standarno dolaze i aplikacije kao što su kalendar, Walkmen, Galerija, a iznendaio me Office suite 5, kao i Visualise opcija u Walkmenu. Predinstaliran dolazi i standardni browser, a koristio sam i Chrome, koji me razočarao te sam primjetio da je bolji na iOS-u nego na Androidu. Xperia S podržava reproduciranje .mkv i .avi formata.

Kamera:

Ovo je najbolji dio na Xperiji S. Fenomenalna 12 MP kamera koja snima odlične fotografije, čak i u uvjetima s manje svijetla. Aplikacija je standardna, već poznata s drugih Androida, te posjeduje standardne opcije, kao što je mijenjanje rezolucije flash off/on te ostalo.

Baterija:

Dvojezgreni procesor troši dosta, ali baterija mi je izdržala solidan jedan dan bez punjenja. Slično kao i na drugim Android smartphoneima. Tu se podrazumijeva stalan 3G, Wi-Fi kod kuće, poneka igra te ostalo.

Zaključak:

Što reći, osim da je Xperia S odličan Android smartphone koji daje najbolji omjer uloženog i dobivenog. Spada u cjenovni rang kao i većina high-end smartphonea. Ovo je, prema mom mišljenu, najbolji Andorid smartphone kod nas, jer nije sve u hardvru i super procesorima.

Hvala ekipi iz Sony Mobile HR i Kseniji Kecur na ustupljenom uređaju!

Recenziju napisao: Sven Bradić

Click to comment

Odgovori

To Top