Najnovije

[Svemir] Napustio nas čovjek koji je prvi zakoračio na Mjesec

Umro je Neil Armstrong – prvi čovjek na Mjesecu!

Prvi čovjek koji je ikad hodao na mjesecu, Neil Armstrong, umro je prekjučer, u 82. godini života uslijed komplikacija koje su nastale kao posljedica nedavne operacije začepljene koronarne arterije.

 28. srpnja 1969. godine, Neil je prvi čovjek koji kročio na Mjesec i pritom izgovorio rečenicu kojom se proslavio: „Ovo je malen korak za čovjeka, ali velik za čovječanstvo“

 U studenom prošle godine je zajedno s još trojicom svojih kolega astronauta primio Kongresnu Zlatnu medalju koja je najveće civilno priznanje Sjedinjenih Američkih država.

Tri sata je proveo hodajući po Mjesecu kao zapovjednik letjelice Apollo 11. Njegovo sljetanje i boravak na Mjesecu na televiziji je pratilo više od 500 milijuna ljudi diljems svijeta.

 Karijeru je nastavio kao profesor na Sveučilištu Cincinnati, u čijem je susjedstvu živio sve do smrti sa suprugom Carol. Armstrong je rođen u američkoj državi Ohio 1930. godine. Prvi je puta letio sa šest godina uz svog oca koji je tada u njemu probudio ljubav prema visinama. 

Tijekom korejskog rata 50-tih godina, Armstrong je upravljao mornaričkim borbenim zrakoplovom, a američkom svemirskom programu pridružio se 1962. godine. 

Slabo je davao izjave u javnosti, a rijetka zapamćena bila je ona kada je za sebe rekao da je bio i ostao štreberski inženjer.

M.Š.

Click to comment

Odgovori

To Top